Site Overlay

Tips for å finne beste forbrukslån

Det er blitt svært populært å ta opp forbrukslån, og en av grunnene til det er at denne formen for lån kan brukes til hva som helst. Noen banker tilbyr også refinansiering av nåværende lån, og Bluestep er en av aktørene som tilbyr refinansiering med sikkerhet. Det er lett å ta forhastede beslutninger i søknadsprosessen, men det er mange ting man må vurdere før man sender inn søknaden sin. Dette kan være forskjellen på gunstige og ugunstige lån.

Forbrukslån er som oftest et lån uten sikkerhet, som betyr at man ikke trenger å stille noen form for sikkerhet til banken. Dette gjør at banken heller ikke har noen garanti for at lånet blir tilbakebetalt, og det vil gi utslag i høyere renter. Det er derfor viktig at man gjør grundige undersøkelser og vet hva man skal se etter for å ende opp med gode lånevilkår, for å slippe unødvendig høye kostnader.

Vurder flere banker

En feil mange gjør, er å takke ja til det første tilbudet man kommer over. Renter og betingelser kan variere stort fra bank til bank, og man kan derfor risikere å gå glipp av de beste tilbudene. Det kan ofte være et spenn på flere titalls prosent hos de ulike bankene, og søker man kun hos én bank vil man kunne måtte betale mer enn nødvendig når det kommer til totalkostnaden på lånet.

Det kan være veldig tidkrevende å søke hos én og én bank, og da kan det være lurt å ta i bruk en låneagent. Det betyr at man fyller inn en søknad, og låneagenten sender søknaden videre til en lang rekke banker. Da kan man vente på at tilbudene tikker inn, og sammenligne dem i fred og ro. Dette er en god måte å finne fram til det mest gunstige lånetilbudet på.

Nominell og effektiv rente

Når bankene reklamerer for sine forbrukslån, er det lett å tro at tilbudet er gunstigere enn det i realiteten er. Det er som oftest den nominelle renten som blir oppgitt, og den inkluderer ikke gebyrer og andre utgifter. Den nominelle renten vil bli satt etter en individuell vurdering av låntaker, slik at eksemplet i reklamen bare er veiledende. Det er verdt å vite at større banker statistisk sett opererer med høyere renter enn småbankene.

Det man må se etter når man mottar lånedokumentene, er hva den effektive renten ligger på. Denne inkluderer alt av gebyrer, slik som etableringsgebyr og terminbeløp. Det er verdt å vite at noen banker inkluderer etableringsgebyret inn i selve lånet, mens andre krever at man betaler det når man godtar lånetilbudet. Den effektive renten gir en god pekepinn på hva den totale kostnaden av forbrukslånet blir til sammen. Det er lurt å sjekke hvor mange betalingsterminer det er på lånet.

Finn lånet som passer best

Vi kan skille mellom tre typer forbrukslån, og det er mikrolån, smålån og ordinære lån. Her kan det være mye penger å spare ved å ta opp det lånet som passer best til sin økonomiske situasjon. Et mikrolån har vanligvis en øvre låneramme på 10 000, og kan passe godt om man trenger et mindre beløp. Det er verdt å huske at denne type lån kommer med skyhøye renter og kort nedbetalingstid.

Smålån har oftest en låneramme på opptil 25 000, og dette kan være greit når man skal låne til mindre utgifter. Mange går for dette alternativet når det skal bestilles ferieturer, eller man trenger litt ekstra å rutte med. Et ordinært forbrukslån er en av de mest populære låneformene, og har ofte en øvre lånegrense på 500 000 kroner. Dette er ypperlig når man blant annet skal renovere huset eller har andre større utgifter.

Kredittvurdering

Når man sender inn lånesøknaden, blir man automatisk kredittvurdert. Hva resultatet på vurderingen blir, har mye å si for hvilke vilkår man får på lånet. Har man en lav kredittscore, vil man kunne få avslag på søknaden. Innvilger banken likevel lånet, vil man sitte igjen med høyere renter og mindre gunstige betingelser. Det er derfor viktig å ha en god kredittscore for å få det aller beste forbrukslånet, slik at man unngår unødvendige ekstrautgifter.

Noen av faktorene som undersøkes under vurderingen er søkerens jobbsituasjon og inntekt. Har man mye gjeld fra før, vil man risikere at banken vurder betjeningsevnen på et nytt lån som lav. For å få det aller beste lånetilbudet, må man sørge for å ha en akseptabel kredittscore. Først og fremst må man sørge for å ha en fast jobbsituasjon og fast inntekt før man vurderer å søke lån, og en stabil bosituasjon er et stort pluss.

Sammenlign lånetilbudene

  • Mange forbrukslån er fleksible
  • Det er lurt å sette opp et budsjett før man låner penger

Når man har sjekket tilbudene til de forskjellige bankene, er det tid for en nøye vurdering. Noen ting man må ta med i beregningen er om man fikk innvilget beløpet man søkte på, og om banken godtar nedbetalingstiden man har satt. Det krever litt tid å gå gjennom lånedokumentene, men det vil være verdt det til slutt. Husk at et lånetilbud er helt uforpliktende, slik at man ikke trenger å føle seg bundet til tilbudene man mottar.